tiistai 14. helmikuuta 2012

Karppaus ja kehonrakennus

Karppaus ja kehonrakennus, miten ne sopivat yhteen? Varmasti moni salilla kävijä miettii tai on jopa kokeillutkin karppausruokavaliota. Karppaus on tehokas laihdutuskeino. Sen avulla ovat monet lisäksi päässeet eroon erilaisista vaivoistaan; jotkut ovat esimerkiksi pystyneet lopettamaan diabeteslääkityksen. Karppauksessa on siis paljon hyvää, ja täytyy olla joko tyhmä tai viranomainen kieltääkseen sen hyödylliset vaikutukset.  Karppaus ei kuitenkaan ole mikään optimaalinen ruokavalio lihasmassaa haluavalle kehonrakentajalle tai rankkaa liikuntaa harratastavalle.

Mikä karppauksessa sitten on vikana, miksi se ei sovellu massankasvattajalle? Tärkein syy tähän on alhainen kehon insuliinintuotanto, johon karppausruokavalion noudattaminen johtaa. Lihakset tarvitsevat tehokkaasti kasvaakseen insuliinia. Insuliini on kehon anabolisin hormooni ja jos sen tuotanto on lähes nollassa, ei lihaskasvua voi tapahtua optimaalisesti.

Kehonrakentajan kannattaa hyödyntää hiilihydraatteja lihasmassankasvatuksessa järkevästi, ei jättää niitä liikaa pois. Treenin jälkeen esimerkiksi voi nauttia nopeitakin hiilihydraatteja ilman lihomisen pelkoa, koska keholla on tällöin kyky varastoida hiilihydraatteja glykogeeniksi lihaksiin ja maksaan keskimääräistä paremmin.

Jos kehonrakentaja haluaa päästä kehonrasvoistaan eroon, hän voi hiukan muuttaa hiilihydraattien käyttöä siten, että nauttii lähinnä vain hitaita hiilihydraatteja ja säännöstelee niidenkin määrää, ja vastaavasti hiukan lisää proteiinin määrää ruokavaliossaan. Nämä muutokset kokonaiskalorimäärän tiputtamisen kanssa saavat kehon polttamaan enemmän omia rasvojaan polttoaineeksi. No, kaikki vähänkin pitempään kehonrakennusta harrastaneet varmaan jo tietävätkin kaiken tämän, mutta aloittelevat salilla kävijät eivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti